Pages

Wednesday, September 19, 2012

Fruit tart... Healthy and yummy!

Assalamualaikum again..

As i've mentioned before, today i'm going to share the recipe of the tart that i 'm crazy with, during the last Ramadhan. *Wink..wink*
I'm presenting.... Fruit tart!! A healthy and yummy tart!

Gladly to say even for the first timer, i can admit that this recipe is simple enough to make. Just that u need to have more patience dalam membuat tart crust nyer satu persatu.. or u just can make one big fruit tart terus! Cepat skit kan siap! Anyway, kalau nak lagi cepat, u can buy premade tart crust yg dah siap dibakar, yang hanya menunggu untuk diletakkan filling je. >.< Sekarang dah available di kebanyakan kedai2 kek/ pasaraya tertentu..

Now, let's see the recipe, k..

For TART CRUST RECIPE, u can go through it in  my previous entry, in resipi blueberry cheese tart. Same recipe used. Just click on the link :) Jadi kita terus pergi pada pastry cream recipe untuk fruit tart...

PASTRY CREAM RECIPE

1 1/4 cawan (300ml) susu segar
3 biji kuning telur (saiz besar)
1/4 cawan (50gm) gula
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla

TOPPING
Fruits you like! Yummy2x!!
Strawberries/ Kiwi/ Apricot/ Grapes/ Blueberries etc

Cara2nya:
1. Gaulkan gula dan kuning telur (Don't let this mixture sit too long or u will get pieces of egg forming)
2. Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama dan masukkan ke dalam adunan telur tadi, gaulkan sehingga menjadi  'smooth paste'
3. Didihkan susu yang dah ditambahkan esen vanilla (just until milk starts to foam up)
4. Alihkan dari api dan campurkan susu panas sedikit demi sedikit pada adunan telur tadi sambil mengacau secara 'constant' untuk mengelakkan berketul. Masak semula (adunan telur+susu)  di atas api sederhana sampai didih dan kacau tanpa berhenti. Tutup api apabila adunan menjadi likat (thick).
5. Tunggu adunan sejuk sedikit sebelum diletakkan di atas tart crust. Kemudian bolehlah hiaskan dengan buah2an kesukaan!  Siaap..


Senangkan!..  dah tak perlu bakar dah. Cover dengan plastic wrap, sejukkan dalam peti, dan sedia dimakan bila dah sejuk!  Yummylicious!! >_<

Mini fruit tart! >_<
Giant fruit tart with luxurious fruits!
Glazing and stunning grapes!!
Satu hari pun boleh licin sekotak ni.. hehe...
Selamat mencuba and happy baking! \^_~/


1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)