Pages

Saturday, August 01, 2009

Mujur tuhan masih sayang...

I've got into accident! Trauma pn tak abih ilang lg nih...ujian tuhan buat insan yg teralpa...

Imbas kembali sabtu pg...

Syok betul bila umi abah tiba2 bg kebenaran balik johor drive sendiri... seronok sbb terasa diberi kepercayaan. Tp dlm hati takut jgk sbb balik sesorg...takde sape2 ke nk teman...huhu... Tp sbb nk mnjd iron woman, jd beranikan diri jgk balik...heheh...urgent pnye pasal...
Kalau dh smpai jb nnt bolehla bersohor dgn along n adik2 (hati yg jahil ni berdetik)...

Pagi tu sekitar kul 9.30, langit mendung, hujan renyai-renyai, spt hujan rahmat menyambut kepulanganku :) (Perasan) Jalan pulang ke JB mmg senang. straigth je... tak banyak selekoh tajam mcm pg temerloh. ni buat aku jd lebih berani... tiang had laju 110km/j kt tepi jln tu aku pandang sebelah mata je.. kereta viva kecik ni makin lama makin laju. tunggu masa nk terbang jek. Tp tak terasa kelajuannye sbb dh tenggelam dlm 'darah muda'... Nak pecut lg ada. bila jeling speed kereta, ya allah, dh 120 lebiy ni...dekat 140... emm, macam tak biasa pulak... :D Degil..so, the speed maintain...

Baru sejam perjalanan. Memangla malang itu tidak berbau...kedegilanku menurunkan halaju kereta dlm hujan dan jalan yg licin akhirnya membawa padah... dek kerana langit yg mendung dan hujan renyai2 tu, ble makin hampir dgn kereta depan, baru aku perasan, suddenly it moves very slow... almost to stop. Quickly, i step on the brake pedal! tp... nape kereta ni stil meluncur laju!... oh, my god!... brake tak makan ke? plz don't be panicked, khalida...
adrenaline burst out and sympathetic nerve was stimulated!..

i was in the middle line and kereta depan dh makin rapat. jd ble nmpak kosong je sebelah kanan, i pushed the signal and turn my stereng to the right... tp... stereng tu melibas balik ke kiri... terasa mcm keretaku dh nak melayang dan terbalik... terasa mcm bayangan maut tbe2 lalu depan mata. seram sejuk.. air peluh bercucuran macam air terjun niagara walaupun dalam kesejukan aircond kereta... beserta doa tak putus2 aku putar lg stereng dgn kuat ke sebelah kanan dan brake... trus melanggar pagar tengah lebuhraya...kereta terhenti tp enjin tak mati...

Tangan dan lututku terasa terketar-ketar. Rasanya kalau ambil pisau toreh muka ni, mesti takde darah keluar. Pucat lesi tak berdarah... Hati berbaur perasaan cemas dan takut. Ketakutan yang aku sendiri tak dapat tafsirkan. Istighfar dan kalimah Allah berulang-ulang kali meniti di bibir dan hatiku. Baru aku sedar tak jauh dari kereta, di sudut kiri hadapanku... sebuah kereta yg tak dapat aku pastikan jenisnya terbalik dgn kaca yang bertaburan di atas jalan raya. Patutla kereta depanku tadi berhenti... Apa jadi pada pemandu dan penumpang kereta tu? Ntahla, tak sempat nk pastikn...dah tgh cuak sgt... tp nampak gaya macam bukan setakat cedera ringan...astaghfirullahaladzim... 1km dr tempat kejadian... perlahan2 aku masuk ke hentian ayer keroh. berehat utk menenangkan diri dan mencari kekuatan utk teruskan perjalanan. setengah jam di situ tanpa buat apa2... tak berani telefon rumah sbb takut umi abah risau... dan takut kena marah...

Despite of what have happened to me, aku masih sangat2 bersyukur krn..
- Allah still spare my life...dan sy masih sihat dan boleh bawa kereta lagi...
- sy tak melanggar atau dilanggar kereta lain... kalu tak masalah takkan terhenti setakat di ayer keroh...tp mgkin... lebih jauh...
- kereta cuma kemek sedikit tp takde masalah besar lain yg timbul
- Abah tak marah?! terima kasih, abah. da hargai nasihat dan ketenangan abah terima keadaan kereta yg tak sama mcm mula2.^_^ i won't forget it for ever...
-sy dpt pengajaran dan pengalaman cukup berharga sekali...

Mungkin apa yang terjadi sbg satu peringatan buat diri ini... bila mana terdetik perasaan yg tak sepatutnya ada... terasa hebat, terlalu gembira, degil tak bertempat, terlalu yakin bhw jalan lurus takkn mengundang apa2 kecelakaan (sedangkn yg menentukan sesuatu itu Allah bukan jaln yg lurus)... maka Allah datangkn ujian utk perasaan2 itu...semoga dapat diambil iktibar dan pengajaran...

Kepada teman2 semua... berhati-hatilah di jalan raya. Usah terlalu yakin dgn kecekapan sendiri, krn cekap itu pun kurniaan Allah. Dia bisa menariknya semula... Kalu bawa kereta kecil spt kereta sy ^_^ (viva, atau kancil, myvi dn yg sewaktu dgnnya.), jgn bawa terlalu laju yeh terutamanya dlm hujan... mereka mudah hilang keseimbangan... Patuhilah undang2 jln raya, heheh...


3 comments:

Ahmad Firdaus Fuzai said...

myvi pun termasuk ke?

Dr Prodigy said...

myvi xdela besar sgt kalu nk dibandingkn dgn other mpv kan... tp perhaps lg stabil dr viva... apepun yg penting kne berhati2 selalu...

Sop said...

mak oi.